16 juni 2024
Home » Hoe voorkom je roest?
Hoe voorkom je roest?

Roest is een vorm van corrosie die optreedt wanneer ijzer of producten die ijzer bevatten, zoals fietsen, auto’s, gereedschap en bruggen, gedurende lange tijd worden blootgesteld aan zuurstof en vocht. Roest zorgt ervoor dat het materiaal zwakker wordt en uiteindelijk bezwijkt of uit elkaar valt. Roest voorkomen is belangrijk om de levensduur van ijzeren voorwerpen te verlengen.

Roest ontstaat wanneer ijzer een chemische reactie ondergaat die oxidatie heet. Zuurstof uit de lucht of het water verbindt zich met het ijzer en verandert het van ijzer (Fe) in ijzeroxide (Fe2O3), de chemische naam voor roest. Dit oxidatieproces veroorzaakt roestvorming, waardoor het ijzermateriaal wordt aangetast.

Er zijn verschillende effectieve methoden om roestvorming op ijzeren voorwerpen te voorkomen of te vertragen. Als u zich bewust bent van wat roest veroorzaakt en proactieve stappen neemt, kunt u roestschade voorkomen.

Houd oppervlakken schoon en droog

Vocht is een van de noodzakelijke ingrediënten voor roestvorming. Door oppervlakken schoon en droog te houden, voorkomt u dat er water op het oppervlak achterblijft, waardoor de roestreactie stopt. Veeg ijzeren oppervlakken schoon om vuil en vingerafdrukken te verwijderen die vocht kunnen vasthouden.

Plekken die gevoelig zijn voor condensatie of blootstelling aan water, zoals leidingen, gootstenen of gereedschap dat in een vochtige garage wordt bewaard, moeten regelmatig worden schoongeveegd. Zorg ervoor dat alles goed droog is na het schoonmaken. Droog gemorste of natte plekken onmiddellijk.

Door vuilafzettingen te verwijderen, krijgt roest geen kans. Roest vormt zich vaak onder afzettingen die kleine aangetaste plekken maskeren die zich vervolgens verspreiden.

Gebruik roestwerende materialen

Verf, olie en kit vormen een beschermende laag over ijzer die voorkomt dat zuurstof en water in contact komen met het oppervlak eronder en het aantasten. Veel voorkomende roestwerende materialen zijn:

 • Primers en verven
 • Oliën zoals WD-40
 • Heldere coatings en wassen
 • Vetten en smeermiddelen

Deze moeten worden aangebracht volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Zorg voor de juiste droogtijd. Regelmatig opnieuw aanbrengen om de beschermende laag te behouden.

Bewaren bij lage luchtvochtigheid

IJzeren materialen opslaan in een ruimte met een lage vochtigheidsgraad kan helpen om roestvorming te voorkomen. Droge opties zijn onder andere:

 • Ontvochtigde kelders of kamers
 • Luchtdichte plastic bakken met droogmiddelpakketten
 • Vacuüm-opslagzakken

Vermijd opslag van ijzermaterialen direct op beton of vochtige grond. Plaats ze op rekken of planken om luchtstroming mogelijk te maken. Controleer opgeslagen voorwerpen regelmatig op tekenen van roest.

Gebruik corrosiebestendige materialen

Kies waar mogelijk materialen die minder gevoelig zijn voor roest. Opties zijn onder andere:

 • Roestvrij staal
 • Aluminium
 • Kunststof
 • Messing

Deze kunnen gebruikt worden voor ijzerwaren, gereedschap, buitenmeubilair en auto-onderdelen. Hoewel roestvrij staal kan corroderen, roest het veel minder snel dan gewoon staal.

Anodiseer aluminium

Aluminium is gevoelig voor corrosie, maar niet zo erg als ijzer. Anodiseren is een elektrolytisch proces dat het metaaloppervlak omzet in een beschermende oxidelaag die corrosie tegenhoudt. Anodiseren verhoogt de corrosiebestendigheid voor toepassingen zoals:

 • Vliegtuigonderdelen
 • Bouwmaterialen
 • Elektronica
 • Kookgerei

Het kiezen van geanodiseerde aluminium onderdelen kan helpen voorkomen dat oxidatie en oppervlaktebeschadiging zich ontwikkelen.

Gebruik roestomvormers

Voor ijzeren materialen met bestaande roest kan het aanbrengen van een roestomvormer verdere corrosie tegengaan. Roestomvormers bevatten looizuur of fosforzuur dat roest omzet in een inerte beschermende laag.

Converters worden vaak aangebracht met een kwast en vervolgens een nacht laten drogen. Dit stopt bestaande roest en maakt het oppervlak klaar voor het aanbrengen van verf of andere afwerkingen.

Gebruik kathodische bescherming

Kathodische bescherming is een techniek die gebruikt wordt om roest te voorkomen op ondergrondse of ondergedompelde ijzeren constructies zoals pijpleidingen, opslagtanks, scheepsrompen en stalen pierpijlers.

Er wordt een lage gelijkstroom toegepast via anodes die elektrisch reactiever zijn dan het te beschermen metaaloppervlak. Hierdoor corroderen de anodes in plaats van het ijzeren materiaal.

Kathodische bescherming kan corrosiesnelheden met meer dan 95% verminderen op constructies die blootgesteld zijn aan grond of water.

Gebruik roestverwijderaars

Om bestaande roest aan te pakken zijn er specifieke verwijderaars beschikbaar. Opties zijn onder andere:

 • Chemische roestverwijderaars – Aanbrengen op een roestig oppervlak om roest om te zetten in een in water oplosbare verbinding. Dit kan het basismetaal echter verder beschadigen.
 • Roestomvormers – Roest omzetten in een inerte beschermende coating zoals hierboven vermeld.
 • Schuurmiddelen – Draadborstels, schuurpapier, staalwol om roest mechanisch weg te schrobben.
 • Laserverwijdering – Gerichte laserpulsen om roest te verdampen terwijl het onderliggende oppervlak intact blijft.

Het volledig verwijderen van roest zorgt voor een schoon oppervlak om beschermende afwerkingen op aan te brengen.

FAQ

Voorkomt verf roest?

Ja, verf vormt een beschermende laag die water en zuurstof scheidt van ijzer om roestvorming te voorkomen. Zorg voor een goede voorbereiding van het oppervlak en breng een primer en verf van goede kwaliteit aan.

Wat veroorzaakt roest ’s nachts?

Roest kan zich ’s nachts snel ontwikkelen als ijzer nat is door regen, condensatie of schoonmaken. Droog ijzeren materialen altijd volledig om snelle roestvorming te voorkomen.

Verwijdert WD-40 roest?

WD-40 kan roest losmaken. Het gebruik van een staalborstel, schuurpapier of chemische roestverwijderaar werkt echter beter om roest volledig te verwijderen tot op het kale metaal.

Kun je voorkomen dat roest zich verspreidt?

Ja, om verspreiding van roest te stoppen moet je losse roest verwijderen, het materiaal drogen en inhibitoren zoals primer en verf aanbrengen om het onaangetaste ijzer te isoleren van vocht en lucht.

Verwijdert azijn roest?

Het azijnzuur in azijn reageert met roest om het op te lossen. Een roestig stuk in azijn weken kan lichte oppervlakkige roest helpen verwijderen. Voor zware roest zijn krachtigere roestverwijderaars beter.

Verwijdert waterstofperoxide roest?

Door zijn oxiderende eigenschappen kan het weken van een roestig voorwerp in waterstofperoxide sommige roest omzetten in een in water oplosbare verbinding die weggespoeld kan worden. De resultaten variëren afhankelijk van de ernst van de roest.

Conclusie

Roest op ijzeren voorwerpen is een constante strijd. Maar proactief reinigen, drogen en beschermen van oppervlakken kan helpen om de levensduur van metalen materialen te maximaliseren. Waar mogelijk roestbestendige alternatieven gebruiken helpt ook, samen met het herstellen en opnieuw coaten van oppervlakken waar roest ontstaat.

Met de juiste preventietactieken kunnen de corrosieve effecten van roest geminimaliseerd en ingeperkt worden.

5 gedachten over “Hoe voorkom je roest?

 1. Mooie samenvatting van de belangrijkste manieren om roest te voorkomen en te verwijderen. Oppervlakken schoon, droog en beschermd houden lijkt de sleutel te zijn. Nuttige tips om auto’s, gereedschap en andere metalen voorwerpen roestvrij te houden.

 2. Je noemt roestomvormers onder roestverwijderaars. Verwijderen converters roest of zorgen ze er alleen voor dat roest zich niet verder kan verspreiden? Het is niet duidelijk of ze bestaande roest verwijderen of alleen omzetten in een inerte laag.

 3. Goed punt om waar mogelijk meer roestbestendige materialen te gebruiken zoals roestvrij staal. Een beetje preventie door te kiezen voor non-ferrometalen kan roestproblemen in de toekomst voorkomen. Proactieve materiaalkeuze en onderhoud is slim.

 4. Handig overzicht van roestpreventie- en verwijderingsstrategieën. Vocht uit de buurt van ijzer houden, beschermende coatings gebruiken en de luchtvochtigheid onder controle houden lijken verstandige manieren om die lelijke roestvlekken te voorkomen. Nuttige tips om metalen bezittingen langer mooi te houden.

 5. Je raadt schuurpapier en staalwol aan om roest te verwijderen, maar dit lijkt te schurend voor veel oppervlakken, vooral dun plaatmetaal. Chemische roestverwijderaars of roestomvormers lijken zachtere opties zonder het onderliggende materiaal te beschadigen. In veel gevallen zou ik hard mechanisch schuren vermijden.

Reacties zijn gesloten.